031 804 957      zvone.stor@gmail.com     
100r.si: logo
DOMOV
BLOG
REFERENCE
100r.si: V RAZMISLEK | Small talk razkriva sramoto milijarderjev
Alan Kay, avtor Small talka
V RAZMISLEK
Small talk razkriva sramoto milijarderjev
28. 6. 2023
Naj vam povem svojo zgodbo. Je precej romantična. Ali pa tudi ne ... Predvsem pa kaže na to, da internet še zdaleč ni nova stvar, problem je samo v naši nerazgledanosti. Tudi moji ... In naivnosti!

Začelo se je februarja 1991, ko me je direktor Večera poklical k sebi in vprašal, če bi naredil redakcijski sistem za časopisno hišo. Bil sem dovolj mlad in neumen, da sem rekel da, on pa tudi ni vedel, kaj to pomeni, in sva si segla v roke (mene je še čakala vojska, pa tudi štipendijo sem imel pri Hidromontaži, ki je vmes propadla, pravzaprav je propadla celotna strojna industrija v Mariboru, a to je že druga zgodba, ki bi jo tudi moral nekdo obdelati ... ne smemo pozabiti, da je Maribora veljal za Jugoslovansko silicijevo dolino - imel je prvi računalnik, prvo mrežo, prvi mednarodni knjižnični sistem, Kobis še danes dela ...).

Skratka, da ne zaidem.

Interneta takrat še ni bilo, pa sem za razlago prosil profesorja na faksu (no, tudi študiral sem še takrat), ki mi je v zadnjem letniku popolnoma spremenil pogled na vse. NA VSE! V globalu!

Numerične metode pri dr. Andru Alujeviču bi še danes dal kot obvezni predmet že v prvi letnik vsake srednje šole, ker na tem temeljijo vse stvari v življenju (med prvo uro na faksu je Andro dejal, ko imate pred sabo problem, si rezultat enostavno izmislite, potem pa računaje nazaj ... če je potrebujete preveč surovin, rezultat zmanjšajte, če je premalo, povečajte ... simpl ko pasulj!).

Čez čas, ko sem oddajal seminarsko nalogo in bil še vedno pod vtisom epohalnega razkritja, sem dr. Alujeviča vidno šokiral, ko sem naprintal graf s popolno krivuljo. Ni mogel verjeti, da to računalniki zmorejo (v resnici sem elipse prekrival z belimi kvadratki) in mi je od navdušenja ponujal celo službo asistenta, kar pa seveda nisem sprejel, ker sem imel že dogovor na Večeru.

Pa sem se mu zahvalil in mu razložil svojo situacijo, poleg pa dodal vprašanje, kaj je to redakcijski sistem?

Seveda mi je odgovoril in sicer tako, da nisem nič razumel, danes pa vem, da tudi on ni vedel, kaj ga sprašujem.

Potem pa mi je nek drug profesor dr. Gaborovič (pri njem sem delal vse tri matematike, a le pri prvi sem uporabil trik vseh trikov! - ga razkrijem kdaj drugič) mimogrede omenil, če sem že pogledal Small talk?!

Ha???

Kakšno vezo pa ima to z redakcijskim sistemom?

Čeprav (še) ni bilo interneta, pa ljudje v votlinah vendarle nismo živeli. Imeli smo elektriko, računalnike in BBS. To so bili strežniki, kjer smo radovedneži izmenjevali misli, ideje, kasneje tudi slike ... Še predstavljati si ne morete: telefon je bil že tako in tako drag, jaz pa sem ure in ure visel na liniji ... Huh, moj rekord je bil 220 ur na mesec (skoraj bi bankrotiral zaradi telefonskega računa).

In tam sem se prvič srečal s Small talkom.

Polovica ga je zagovarjala in hvalila, drugi pa so se zmrdovali nad ceno, zaprto skupnostjo, predvsem pa akademskim pristopom, saj je bil Small talk v prvi vrsti namenjen izobraževanju.

No, tu so me kupili. Na naših univerzah so še vedno učili predpotopen Fortran, o Small talku pa nič. Izpit iz računalništva sem naredil na amiginem basicu s programom križci in krožci, ki so se sami učili. Oceno sem dobil 9/10, ker profesor ni verjel, da to deluje, čeprav je sam ure in ure testiral in študiral kodo.

A to je bil moteči element (tudi ena iz predavanj dr. Alujeviča). Izpit sem naredil, za Small talk pa se nisem več sekiral.

Razlog pa je bil ta, da je takrat prišel na svet Visual Basic (for DOS, da se razume!), ki se je hvalil, da je prvi pravi objektni programski jezik in, da bo povzročil največjo revolucijo v računalništvu (no, Small talk ni bil prvi, pa je bil predstavljen 1. septembra 1972 in je bil od vsega začetka objekten, le da mnogi niso vedeli, kaj to pomeni - očitno tudi Gates ne, ali pa nas je zavajal). A Bill Gates (on osebno je sodeloval pri tem) je vendarle naredil nekaj pomembnih sprememb:

  • Visual Basic je deloval samostojno (le VBrun100.dll ste morali priložiti).
  • Visual Basic je bil smešno poceni (v primerjavi s pregrešno dragim Visual Age podjetja IBM, ki je veljal za izpopolnjeno različico Small talka).
  • Small talk, čeprav je bil v funkcijah, ki niso zahtevale grafike, neverjetno hiter, pa je bil z grafiko pomnilniško neverjetno požrešen (ne pozabit - so so bili časi, ko je bilo 640Kb pravo razkošje).

Vsem novodobnim objektnim programerjem se je odvalil kamen od srca, ko smo videli Microsoftov Visual Basic. To je to ... Moramo pa biti iskreni: tudi Small talk razvijalcem se je milo storilo, ko so videli, kakšen bi moral biti njihov IDE.

Čeprav je bil Visual Basic na nek način kopija Small talka, se pri Xeroxu niso preveč sekirali (tako kot jim je bilo vseeno tudi za miško, GUI, UX, OOP ... niso vedeli, kaj imajo v rokah). Ko pa je Visual Basic zrasel v Visual Studio in potem v .Net 1, 2, 3, 4 ... nihče ni več pomislil, kje je original.

Jaz tudi ne.

Celo verjel nisem, da bi lahko preživel, saj vrsta drugih programov tudi ni (se še kdo spomni Borland Delphi?).

30 let kasneje

30 let kasneje pa je naneslo, da je Google (zaradi varnosti, kakopak, vedno je za vse kriva varnost!) blokiral povpraševanja s funkcijo XMLHttpRequest. To je funkcija, ki prebere izvorno kodo internetne strani in z njo naredi, kar pač naredi. Seveda so nekateri na ta način "kradli" gesla (phishing pages), nekateri pa smo na ta način avtomatizirano zajemali vreme, male oglase, celo stanje na kripto borzah ... Marsikaj ...

Septembra, ko je Small talk praznoval abrahama (nisem vedel, da še živi), sem naredil eksperimentalno stran U3 (prebere se ju-tri.si) in začel graditi AI novinarskega robota. Robot s funkcijami umetne inteligence nekaj sekund po tem, ko se zgodi potres, objavi članek o tem. Sproti spremlja ceno elektrike in jo primerja z včerajšnjo. Gleda najbolj vroče last-minute turistične destinacije. Spremlja temperature rek, morja, zraka. Spremlja radioaktivnost po Evropi (saj veste, zakaj - po 27 letih dela pač medijem povsem ne zaupam). Spremlja borzo Ljubljansko, Frankfurtsko, borzo zlata in dragih kovin. Spremlja kriptovalute na (kitajskem) Binance. Spremlja cene plina, nafte. Spremlja Youtube. Spremlja Avto.net, Nepremicnine.net ... Veliko stvari bi še dodal, če Google z varnostnim ukrepom vsega ne bi ustavil.

In sem spet, poglej ga zlomka, naletel na Small talk.

Ko danes gledam Small talk, ni niti približno tak, kot nekoč. Število knjižnic se je izdatno povečalo. IZDATNO !!! Čeprav je koncept jezika star več kot 50 let, v sodelovanju z različnimi okvirji (recimo: framework Zinc HTTP Components) se še vedno odlično spopada z "najnovejšimi" izzivi (leta 2017 je bila pred njim samo Java, čeprav so za Small talk vedeli le redki). Small talk ima svoj spletni strežnik, svoj brskalnik in Googlova domišljavost, da so največji na svetu, mu ne seže niti do kolen.

Še gane ga ne!

Vse to, kar mi je Google preprečil, bo Small talk popravil. Z lahkoto! In še mislil si ne bi, da je rešitev tako preprosta. Google, spametuj se!

Zato na tem mestu napovedujem izid nove verzije Novinarja robota U3 s še več funkcijami umetne inteligence in narejenega s 50 let starimi orodji. Na to sem še posebej navdušen, ker stare rešitve ne podležejo kapricam modernih požrešnežev!

Še to ...

Tudi Small talk ima vzornike. Jezik namreč temelji na Simuli, ko so ga 1962 naredili na Norveškem. Alan Kay (eden od izumiteljem Small talka) je leta 1968 predstavil DynaBook, koncept tabličnega računalnika po katerem je narejen iPad.

Tako da: Jobsi, Gatesi, Bezosi, Muski in podobni, sram vas je lahko, ker se kitite s tujim delom in bogatite na račun tujega znanja!PREBERITE ŠE
100r.si: Planet opic
9. 6. 2024
Planet opic
100r.si: Poslovil se je Jože Fric
8. 6. 2024
Poslovil se je Jože Fric
100r.si: O tihih in glasnih podjetjih
31. 5. 2024
O tihih in glasnih podjetjih
100r.si: Pogreb naročnin?
31. 5. 2024
Pogreb naročnin?
100r.si: Korak bliže k bankrotu Slovenije
24. 4. 2024
Korak bliže k bankrotu Slovenije
100r.si: Iskanje partnerja
24. 4. 2024
Iskanje partnerja
100r.si: Kako sem se zapletel z Ronaldom
27. 3. 2024
Kako sem se zapletel z Ronaldom
100r.si: Dobrodošli v deželi tehnoloških diskriminacij
15. 3. 2024
Dobrodošli v deželi tehnoloških diskriminacij
100r.si: Ne nasedajte!
8. 3. 2024
Ne nasedajte!
100r.si: Pozdrav hobotnicam!
28. 2. 2024
Pozdrav hobotnicam!
100r.si: Dve jabolki
28. 2. 2024
Dve jabolki
100r.si: Dobri časi
26. 2. 2024
Dobri časi
100r.si: Brezplačen živalski vrt
23. 2. 2024
Brezplačen živalski vrt
100r.si: Kaj je zlo?
13. 2. 2024
Kaj je zlo?
100r.si: Dva gozdarja
8. 2. 2024
Dva gozdarja
100r.si: Sestri
25. 12. 2023
Sestri
100r.si: Digi vzorniki 2023: zmagovalci, nominiranci in še malo naokoli
15. 12. 2023
Digi vzorniki 2023: zmagovalci, nominiranci in še malo naokoli
100r.si: Sovražniki, ki bodo "jutri" uničili človeštvo
9. 11. 2023
Sovražniki, ki bodo "jutri" uničili človeštvo
100r.si: Kakšen okus ima Bard?
4. 10. 2023
Kakšen okus ima Bard?
100r.si: Zakaj so slovenski mediji pokopali RSS
28. 9. 2023
Zakaj so slovenski mediji pokopali RSS
100r.si: Matemagija: tachtenbergov sistem
24. 9. 2023
Matemagija: tachtenbergov sistem
100r.si: Kdo se bori za človeško raso?
22. 9. 2023
Kdo se bori za človeško raso?
100r.si: Razočaran nad Intervjujem z Nezemljanom
21. 9. 2023
Razočaran nad Intervjujem z Nezemljanom
100r.si: Kdaj bomo Slovenci nehali graditi šole v ZDA?
21. 9. 2023
Kdaj bomo Slovenci nehali graditi šole v ZDA?
100r.si: Spomnite se leta 2147
17. 9. 2023
Spomnite se leta 2147
100r.si: Kura ali jajce?
22. 7. 2023
Kura ali jajce?
100r.si: Razmislek o Small talku, ki to ni - 2. del
5. 7. 2023
Razmislek o Small talku, ki to ni - 2. del
100r.si: Small talk razkriva sramoto milijarderjev
28. 6. 2023
Small talk razkriva sramoto milijarderjev
100r.si: Koga bodo uničili avtomobili prihodnosti?
11. 6. 2023
Koga bodo uničili avtomobili prihodnosti?
100r.si: Se bližamo koncu evolucije?
19. 5. 2023
Se bližamo koncu evolucije?
100r.si: SEO in SEO, ki to ni
20. 4. 2023
SEO in SEO, ki to ni
100r.si: Nisem najpametnejši, najbolj neumen pa tudi ne
8. 4. 2023
Nisem najpametnejši, najbolj neumen pa tudi ne
100r.si: Ne se smejat ...
26. 3. 2023
Ne se smejat ...
100r.si: Od sociala do osebnega hita
11. 3. 2023
Od sociala do osebnega hita
100r.si: Tudi po njih bi lahko posneli film ...
3. 1. 2023
Tudi po njih bi lahko posneli film ...
100r.si: Dišeča pošta: kdaj, kako in zakaj?
31. 12. 2022
Dišeča pošta: kdaj, kako in zakaj?
100r.si: 3, 2, 1, štart!
20. 10. 2022
3, 2, 1, štart!
100r.si: Kako pametne so lahko računalniške kamere?
5. 10. 2022
Kako pametne so lahko računalniške kamere?
100r.si: Diverzifikacija in konsolidacija
22. 9. 2022
Diverzifikacija in konsolidacija
100r.si: Zakaj delavstvo ubija pamet?
16. 9. 2022
Zakaj delavstvo ubija pamet?
100r.si: Dobrodošle žive skodelice
6. 9. 2022
Dobrodošle žive skodelice
100r.si: Trgovalni robot 4: po pričakovanjih ...
5. 8. 2022
Trgovalni robot 4: po pričakovanjih ...
100r.si: Trgovalni robot 3: cel kripto v rdečem
25. 7. 2022
Trgovalni robot 3: cel kripto v rdečem
100r.si: Trgovalni robot - 2: START
25. 7. 2022
Trgovalni robot - 2: START
100r.si: Trgovalni robot - 1: kako se je začelo
23. 7. 2022
Trgovalni robot - 1: kako se je začelo
100r.si: Vlak, ki pelje do bogastva
29. 6. 2022
Vlak, ki pelje do bogastva
100r.si: Rose: natega ali prihodnost?
17. 6. 2022
Rose: natega ali prihodnost?
100r.si: Ljudje moramo prehiteti stroje preden stroji prehitijo nas
26. 5. 2022
Ljudje moramo prehiteti stroje preden stroji prehitijo nas
100r.si: Zakaj naslednji mesec ne bom šel na Bora Bora
23. 5. 2022
Zakaj naslednji mesec ne bom šel na Bora Bora
100r.si: RESNIČNA ZGODBA: Kako z všečki do milijonarja
19. 5. 2022
RESNIČNA ZGODBA: Kako z všečki do milijonarja
100r.si: Zakaj bi predsednike morali izbirati s šahom
11. 5. 2022
Zakaj bi predsednike morali izbirati s šahom
100r.si: Je že čas za ministrstvo za zdrave in za ministrstvo za medicino?
9. 5. 2022
Je že čas za ministrstvo za zdrave in za ministrstvo za medicino?
100r.si: Kaj je moj ... Kaj zdaj?
5. 5. 2022
Kaj je moj ... Kaj zdaj?
100r.si: Če bi me poklical Robert Golob ...
26. 4. 2022
Če bi me poklical Robert Golob ...
100r.si: Noro nori svet
23. 4. 2022
Noro nori svet
100r.si: A-Ni-Ar-a
16. 4. 2022
A-Ni-Ar-a
100r.si: Zakaj je Netflix v Švici 4x dražji, kot v Braziliji?
6. 4. 2022
Zakaj je Netflix v Švici 4x dražji, kot v Braziliji?
100r.si: Zakaj sem po tednu dni opustil rudarjenje
6. 4. 2022
Zakaj sem po tednu dni opustil rudarjenje
100r.si: 5 pravil, kako biti boljši v poslovnem svetu
6. 4. 2022
5 pravil, kako biti boljši v poslovnem svetu
100r.si: Kdo je Supercar Blondie?
3. 4. 2022
Kdo je Supercar Blondie?
100r.si: Starodavna modrost samurajev, ki velja še danes
23. 3. 2022
Starodavna modrost samurajev, ki velja še danes
100r.si: EU sankcije sebi
16. 3. 2022
EU sankcije sebi
100r.si: Pametne interaktivne majice
8. 3. 2022
Pametne interaktivne majice
100r.si: Zgodba o srečni srajci
5. 3. 2022
Zgodba o srečni srajci
100r.si: Kako to delajo bogati in uspešni in kaj se lahko naučimo od njih?
31. 1. 2022
Kako to delajo bogati in uspešni in kaj se lahko naučimo od njih?
100r.si: Evropa okužila svet s koronavirusom
18. 1. 2022
Evropa okužila svet s koronavirusom
100r.si: Kaj je bilo prej: kura ali jajce?
15. 12. 2021
Kaj je bilo prej: kura ali jajce?
100r.si: Vse najboljše CR.si
3. 11. 2021
Vse najboljše CR.si
100r.si: Googlova domišljavost
25. 10. 2021
Googlova domišljavost
100r.si: Čas je za kripto-drevesa!
25. 10. 2021
Čas je za kripto-drevesa!
100r.si: živel Dan brez Facebooka!
5. 10. 2021
živel Dan brez Facebooka!
100r.si: Prihaja čas "strokovnjakov"
8. 9. 2021
Prihaja čas "strokovnjakov"
100r.si: Komu mar za zafrknjeno evolucijo
15. 8. 2021
Komu mar za zafrknjeno evolucijo
100r.si: Roboti, nestrpno vas čakamo!
28. 7. 2021
Roboti, nestrpno vas čakamo!
100r.si: Ali startupi sploh delujejo?
8. 6. 2021
Ali startupi sploh delujejo?
100r.si: Smo zadnja generacija delavcev?
8. 6. 2021
Smo zadnja generacija delavcev?
100r.si: Pandemični megahit s prevaranti in morilci
13. 5. 2021
Pandemični megahit s prevaranti in morilci
100r.si: Hvalnica covid-19?
14. 4. 2021
Hvalnica covid-19?
100r.si: O kravah in internetu
17. 3. 2021
O kravah in internetu
100r.si: Skrivnosti interneta, ki jih mladi ne razumejo
25. 2. 2021
Skrivnosti interneta, ki jih mladi ne razumejo
100r.si: V imenu evrov, kartic in svetega cepiva
2. 2. 2021
V imenu evrov, kartic in svetega cepiva
100r.si: Veselo leto 2021
15. 1. 2021
Veselo leto 2021
100r.si: Zgodovinska e-seja, ki to nikdar ni bila
25. 11. 2020
Zgodovinska e-seja, ki to nikdar ni bila
100r.si: 25 kratkih o sebi
8. 9. 2020
25 kratkih o sebi
100r.si: Prenatrpani (otroški) možgani
29. 7. 2020
Prenatrpani (otroški) možgani
100r.si: Računalnik za vsakega šolarja
11. 6. 2020
Računalnik za vsakega šolarja
100r.si: Evropa dela nekaj narobe
21. 5. 2020
Evropa dela nekaj narobe
100r.si: Biti pionir ni ne lahko in ne lepo
6. 5. 2020
Biti pionir ni ne lahko in ne lepo
100r.si: Virus, ki nas bo rešil pred gospodarsko krizo
27. 2. 2020
Virus, ki nas bo rešil pred gospodarsko krizo
100r.si: Fake news: Kaj pa, če je vse res?
5. 2. 2020
Fake news: Kaj pa, če je vse res?
100r.si: Ko se umetna inteligenca odloči: "Dost vas mam!"
24. 12. 2019
Ko se umetna inteligenca odloči: "Dost vas mam!"
100r.si: Za vsak uspeh najdemo afero
6. 11. 2019
Za vsak uspeh najdemo afero
100r.si: Fake news in fake vse
3. 10. 2019
Fake news in fake vse
100r.si: V Sloveniji je živeti lepo, delati pa ne
3. 7. 2019
V Sloveniji je živeti lepo, delati pa ne
100r.si: Smo na pragu novega Talking Toma?
16. 5. 2019
Smo na pragu novega Talking Toma?
100r.si: Quo vadis homo futuris?*
17. 4. 2019
Quo vadis homo futuris?*
100r.si: Kdaj e-projekti zastarajo?
7. 3. 2019
Kdaj e-projekti zastarajo?
100r.si: Kdo so youtuberji?
7. 2. 2019
Kdo so youtuberji?
100r.si: Kdor ima pasivni prihodek, ne rabi plače
30. 12. 2018
Kdor ima pasivni prihodek, ne rabi plače
100r.si: Splača se biti prijazen
15. 11. 2018
Splača se biti prijazen
100r.si: Ključ je elektrika
23. 8. 2018
Ključ je elektrika
100r.si: Problem števcev
17. 10. 2017
Problem števcev
100r.si: Diktator, ki je želel postati genij
3. 12. 2015
Diktator, ki je želel postati genij
100r.si: Rešimo svet, znebimo se ljudi!
16. 2. 2014
Rešimo svet, znebimo se ljudi!
100r.si: Rešilna bilka
31. 12. 2013
Rešilna bilka
100r.si: Zakaj so računalniki pri nas vsak dan dražji?
28. 9. 2013
Zakaj so računalniki pri nas vsak dan dražji?
100r.si: Online tudi na dopustu
22. 5. 2013
Online tudi na dopustu
100r.si: Podoba po meri interneta
15. 5. 2013
Podoba po meri interneta
100r.si: življenje v statističnem loncu
28. 3. 2012
življenje v statističnem loncu
100r.si: Rešimo angleščino
28. 3. 2012
Rešimo angleščino
100r.si: Kakšen TV imamo
21. 9. 2011
Kakšen TV imamo
100r.si: Lik in delo Steva Jobsa
31. 8. 2011
Lik in delo Steva Jobsa
100r.si: Kdaj bo končno konec denarja?
11. 8. 2011
Kdaj bo končno konec denarja?
100r.si: Kdaj poceni hiše?
2. 8. 2011
Kdaj poceni hiše?
100r.si: Včasih smo mislili narobe
27. 7. 2011
Včasih smo mislili narobe
100r.si: Razširjena resničnost
20. 7. 2011
Razširjena resničnost
100r.si: Podjetniška olimpijada znanja 2011
20. 7. 2011
Podjetniška olimpijada znanja 2011
100r.si: Ljudje na meji?
13. 7. 2011
Ljudje na meji?
100r.si: Denar kot riž
6. 7. 2011
Denar kot riž
100r.si: Koza pajek za telefone
29. 6. 2011
Koza pajek za telefone
100r.si: Vsestranski mobilni telefoni
22. 6. 2011
Vsestranski mobilni telefoni
100r.si: Sevanje telefonov
15. 6. 2011
Sevanje telefonov
100r.si: Optimizem ob japonski katastrofi
19. 3. 2011
Optimizem ob japonski katastrofi
100r.si: Ko veliki odidejo
14. 3. 2011
Ko veliki odidejo
100r.si: Prispevki iz središča nasilja
2. 3. 2011
Prispevki iz središča nasilja
100r.si: Ah, ja, hibridi ...
26. 2. 2011
Ah, ja, hibridi ...
100r.si: Obsevani s pozornostjo
16. 2. 2011
Obsevani s pozornostjo
100r.si: Stari smo otopeli, mladi pa (še) ne
11. 2. 2011
Stari smo otopeli, mladi pa (še) ne
100r.si: Koliko zaupamo računalnikom?
9. 2. 2011
Koliko zaupamo računalnikom?
100r.si: Popularna znanost
2. 2. 2011
Popularna znanost
100r.si: Lučke povsod okrog nas
26. 1. 2011
Lučke povsod okrog nas
100r.si: Ljudje včeraj, danes in jutri
19. 1. 2011
Ljudje včeraj, danes in jutri
100r.si: Tehnologija za udobno življenje
12. 1. 2011
Tehnologija za udobno življenje
100r.si: Kaj bo, ko bodo letala super hitra?
24. 12. 2010
Kaj bo, ko bodo letala super hitra?
100r.si: Kako praznujejo kiberfani?
22. 12. 2010
Kako praznujejo kiberfani?
100r.si: Kdo se boji nizkih cen?
8. 12. 2010
Kdo se boji nizkih cen?
100r.si: Javno mnenje
1. 12. 2010
Javno mnenje
100r.si: Kako nor je ta svet
17. 11. 2010
Kako nor je ta svet
100r.si: Vzpon političnega marketinga
29. 4. 2009
Vzpon političnega marketinga
100r.si: Problem števcev
18. 10. 2007
Problem števcev
π