031 804 957      zvone.stor@gmail.com     
100r.si: logo
DOMOV
BLOG
REFERENCE
100r.si: 7dni | Prispevki iz središča nasilja
7dni
Prispevki iz središča nasilja
2. 3. 2011
Svet še nikdar ni videl toliko nasilja, kot zadnja leta. Vlade po celem svetu te posnetke posredno celo spodbujajo, po drugi strani pa, ko se neredi zgodijo pred njihovim pragom, skušajo ukrepati tako, da ugasnejo internet. Vedno v imenu demokracije!

Se še spomnite, ko je Hitchcook leta 1963 posnel Ptiče? Film je dolgo časa veljal za najbolj grozno grozljivko , danes pa mladina gleda na ta film precej nezainteresirano. V poplavi današnjih filmskih prizorov nasilja, smo ljudje enostavno otopeli in ne reagiramo več na nasilje. In prav to se lahko zgodi čez nekaj let, če bomo še naprej bombardirani s posnetki, ki prihajajo iz Libije, včeraj iz Egipta in Tunizije, že jutri pa se lahko val protestov zgodi tik pred našimi vrati (Zagreb se v zadnjem času nevarno veliko omenja na Facebooku). Bojmo se dneva, ko se bo človeštvo navadili na nasilje brez igralcev in kulis.

Dan, ko se je rodil Twitter

Brez sodobnih tehnologij današnjih nemirov ne bi bilo. Ali pa bi bili in mi ne bi vedeli zanje.

Zgodbo o tehnologiji v rokah množic moramo začeti z "SMS revolucijo" na Filipinih leta 2001, ko je peščici upornikom uspelo strmoglaviti režim predsednika Josepha Estrada. Takratna filipinska oblast je očitno podcenjevala potencial množic, glavni organizatorji revolucije pa so vse skupaj upravljali s kratkimi sporočili SMS. Seveda je bila mreža sodelavcev vzpostavljena že pred protesti, zato ne moremo govoriti o spontanem uporu, je pa bilo prvič, da je množica uporabila tehnologijo pri boju za svoje pravice.

O internetu, kot močnem orožju revolucionarjev, se je začelo govoriti januarja 2009, ko je svet obkrožil posnetek letala Airbus A320 s 155 potniki. Pilot Chelsey B. Sullenberger je imel srečo in je varno pristal na reki Hudson, nihče na letalu pa ni bil poškodovan. Čudež. Razlog za zasilen pristanek je bila jata ptic, ki se je ujela v motorje letala. Svet je takrat spremenil 23-letni Janis Krums, ki je kakšno minuto po zasilnem pristanku na splet zapisal: "V reki Hudson je letalo. Sem na trajektu, ki poskuša pobrati ljudi. Noro!"

Krums je bil sredi dogajanja, sredi kaosa, ki je zavladal v newyorškem pristanišču, s fotografijo in 140 znaki besedila pa je Twitterju poklonil najlepše darilo, kar si ga je moč zamisliti. Od takrat je namreč sistem za mikrobloge Twitter najpomembnejši informator iz kriznih področij.

Da potencial interneta presega okvirje ene države, je dve leti prej pokazal posnetek usmrtitve iraškega predsednika Sadama Huseina. Zgodba se je spremenila v farso januarja 2008, ko so za prekršek obsodili enega od paznikov (njegovega imena niso nikdar razkrili), čeprav je bilo od vsega začetka jasno, da sta imela v prostorih usmrtitve samo dva visoka vladna predstavnika ob sebi mobilni telefon. Objavo posnetka je nekaj mesecev kasneje potrdila celo nova Iraška vlada sama, ko so v neko poročilo zapisali: "Posnetek, ki smo ga mi objavili na spletu, ni imel zvoka."

Od igre do prave vojne

Na področju internetnega vojskovanja so najbolj razviti Izraelci. Prvi internetno vojno so izvedli že leta 2006 med vojno v južnem Libanonu. Tudi potem niso spali. Pravzaprav so decembra 2008 ponovno demonstrirali svojo kiber-moč med spopadi za Gazo. Takrat so dobesedno preplavili splet (zlasti Twitter in bloge) s solzavimi zgodbami o zgodovinskih krivicah in o "svoji" resnici. Samo za ilustracijo: v času najhujših spopadov je bilo na Youtube vsak dan prenešenih 10.000 videov, vse lestvice najbolj gledanih posnetkov pa so bile polne spopadov na Bližnjem Vzhodu. Iz Izraelske perspektive, se razume.

Novembra 2010 je po spletu odmevalo tudi kaznovanje 46-letne Kitajke Cheng Jinping, ki so jo obsodili na leto dni zapora v prevzgojnem taborišču. Na Twitterju se je namreč ponorčevala iz kitajskih nacionalistov, na koncu pa dodala: "Napadite, jezna mladina!" Da Kitajci resno jemljejo internet, kaže dejstvo, da je Twitter pri njih blokiran od vsega začetka, poleg tega pa so v prevzgojnih taboriščih v zadnjih nekaj mesecih naredili prostora za dodanih 300.000 ljudi. Kot da bi nemire, ki jih spodbuja internet, pričakovali. Zakaj jih pa potem drugi niso?

Morda pa so in lahko danes bolje razumemo iranske oblasti, ki so lani decembra izpustile 43-letno Sakineh Mohamadi-Aštiani zaradi prešuštva obsojeno na smrt s kamenjanjem. Lani poleti je bilo v Teheranu kar nekaj "spontanih" protestov v podporo Aštianijevi, 24. julija 2010 pa so podobne proteste organizirali po celem svetu. Kako lahko ena zapornica angažira cel svet? Kako lahko sploh kdo doseže proteste v New Yorku, Londonu, Tokiu in drugih prestolnicah?

Iranska vlada je očitno pravočasno odstopila od krute namere in kdo ve, če s tem ni rešila svoje kože.

Sever Afrike in internet

Ben Ali, nedavno preminuli karizmatični predsednik, ki je iz Tunizije v 23 letih naredil evropsko turistično meko, se v primerjavi z drugimi diktatorji ni dolgo upiral. Ko je postalo jasno, da je glas ljudstva močnejši od praznih obljub politikov, je z družino zapustil Tunis, njegovi pajdaši pa so še poskušali rešiti prestol ljubljenega predsednika,. Zaman. Dobra dva tedna je bila Tunizija med najbolj iskanimi pojmi na Twitterju in Facebooku, vendar jo je hitro zasenčil Egipt, kjer Mubarak ni čakal: internet je upočasnili do te mere, da je bila njegova uporaba praktično nemogoča.

Sredi januarja se je na Facebooku pojavil napis 26-letne Egipčanke Asmae Mahfout: "Ljudje, grem na trg svobode (Tahrir Square)." Svetu je postalo jasno, da je Egipt na pragu sprememb. "Vsi govorijo o tem, da je treba ukrepati, a nihče nič ne naredi. Ljudje niso vedeli, komu lahko zaupajo, komu lahko povedo s čim se ne strinjajo. Bali so se, da jih bodo zaprli in mučili," je Mahfutova zapisala nekaj dni kasneje, ko je že vedela, da njene zapise spremlja cel svet.

Poznavalci razmer na severu Afrike so že od vsega začetka opozarjali na primer Libije, kjer je Moamer Gadafi naredil isto napako, kot pred njim Mubarak: zaprl je internet. A Libijska revolucija je drugačna. Internet je bil samo iskra, tlelo je že veliko prej. Res je tudi, da spletne komunikacije saharskih oaz še niso povsem dosegle, zato tudi za veliko grozot, ki se dogajajo, ne bomo nikdar izvedeli.

Kdo je naslednji?

Pred dobrim letom, ko je Facebook imel "samo" 400 milijonov uporabnikov (danes jih ima 100 milijonov več), se je po spletu pojavil hudomušen zapis z naslovom, kaj bi bilo, če bi bil Facebook država? To bi bila namreč tretja največja država na svetu z daleč največ kapitala in gospodarsko močjo, ki si je niti zamisliti ne moremo. Prav zato se zaporedje dogodkov vsiljuje kar samo od sebe: najprej diktature, potem države, četudi demokratične, kjer so ljudje nezadovoljni s trenutnim stanjem ... Dejstvo je, da so v vsaki od zgoraj omenjenih držav odpovedali varuhi miru in reda, tudi varuhi demokracije so se poskrili. Ljudje so naveličani politike. Naveličani so, da jih nekdo, ki nima stika z realnim življenjem, omejuje in postavlja neživljenjska pravila. V času, ko so ljudje živeli izolirano (beri: brez interneta), so metode ustrahovanja delovale, v času interneta pa ne.

Zato lahko val protestov ob Sredozemlju razumemo kot najavo vojne politiki, administraciji in birokraciji, ključna pri tem pa je peščica računalnikarjev, ki skrbi, da internetni strežniki delujejo.

Kaj je Twitter?

Uporabniki interneta lahko že desetletje in pol objavljajo svoje prispevke, urejajo svoje spletne strani. To ni nič posebnega. Poseben je zgolj postopek, kako to narediti: imeti morate svojo spletno stran, blog, se prijaviti v sistem, odkljukati kopico nastavitev, dodati slike, deloma urediti besedilo ... Tak obred večina naredi zvečer, ko se dan preveša h koncu, ko lahko v miru analizirajo dogodke dneva. Ko so se že malo ohladili od napada jeze.
Twitter je hitrejši, saj gre v bistvu za sporočila MMS v katera je lahko vključenih največ 140 znakov besedila, slika, video. Prav zato, ker ima danes že vsakdo s sabo mobilni telefon, so objave na Twitterju neposredne, iz samega centra dogajanja, opisi pa so brez odvečnih pridevnikov - zgolj sama dejstva. Prav zato so prispevki na Twitterju veliko bolj čustveni, prizadeti, angažirani, vpleteni ...
Sicer pa je Twitter spletna storitev, ki je nastala 15. julija 2006 v Kaliforniji. Stran so naredili Jack Dorsey, Evan Williams in Biz Stone. Vsak dan skoraj 300 milijonov uporabnikov pošlje 65 milijonov kratkih sporočil, ki jih prebira 800.000 ljudi. Če se bo trend rasti uporabe nadaljeval, bi lahko Twitter že leta 2013 prinesel lastnikom 1,15 milijarde dolarjev dobička. To pa ni več mačji kašelj.100r.si: 7dni | Prispevki iz središča nasilja

100r.si: 7dni | Prispevki iz središča nasilja


PREBERITE ŠE
100r.si: Planet opic
9. 6. 2024
Planet opic
100r.si: Poslovil se je Jože Fric
8. 6. 2024
Poslovil se je Jože Fric
100r.si: O tihih in glasnih podjetjih
31. 5. 2024
O tihih in glasnih podjetjih
100r.si: Pogreb naročnin?
31. 5. 2024
Pogreb naročnin?
100r.si: Korak bliže k bankrotu Slovenije
24. 4. 2024
Korak bliže k bankrotu Slovenije
100r.si: Iskanje partnerja
24. 4. 2024
Iskanje partnerja
100r.si: Kako sem se zapletel z Ronaldom
27. 3. 2024
Kako sem se zapletel z Ronaldom
100r.si: Dobrodošli v deželi tehnoloških diskriminacij
15. 3. 2024
Dobrodošli v deželi tehnoloških diskriminacij
100r.si: Ne nasedajte!
8. 3. 2024
Ne nasedajte!
100r.si: Pozdrav hobotnicam!
28. 2. 2024
Pozdrav hobotnicam!
100r.si: Dve jabolki
28. 2. 2024
Dve jabolki
100r.si: Dobri časi
26. 2. 2024
Dobri časi
100r.si: Brezplačen živalski vrt
23. 2. 2024
Brezplačen živalski vrt
100r.si: Kaj je zlo?
13. 2. 2024
Kaj je zlo?
100r.si: Dva gozdarja
8. 2. 2024
Dva gozdarja
100r.si: Sestri
25. 12. 2023
Sestri
100r.si: Digi vzorniki 2023: zmagovalci, nominiranci in še malo naokoli
15. 12. 2023
Digi vzorniki 2023: zmagovalci, nominiranci in še malo naokoli
100r.si: Sovražniki, ki bodo "jutri" uničili človeštvo
9. 11. 2023
Sovražniki, ki bodo "jutri" uničili človeštvo
100r.si: Kakšen okus ima Bard?
4. 10. 2023
Kakšen okus ima Bard?
100r.si: Zakaj so slovenski mediji pokopali RSS
28. 9. 2023
Zakaj so slovenski mediji pokopali RSS
100r.si: Matemagija: tachtenbergov sistem
24. 9. 2023
Matemagija: tachtenbergov sistem
100r.si: Kdo se bori za človeško raso?
22. 9. 2023
Kdo se bori za človeško raso?
100r.si: Razočaran nad Intervjujem z Nezemljanom
21. 9. 2023
Razočaran nad Intervjujem z Nezemljanom
100r.si: Kdaj bomo Slovenci nehali graditi šole v ZDA?
21. 9. 2023
Kdaj bomo Slovenci nehali graditi šole v ZDA?
100r.si: Spomnite se leta 2147
17. 9. 2023
Spomnite se leta 2147
100r.si: Kura ali jajce?
22. 7. 2023
Kura ali jajce?
100r.si: Razmislek o Small talku, ki to ni - 2. del
5. 7. 2023
Razmislek o Small talku, ki to ni - 2. del
100r.si: Small talk razkriva sramoto milijarderjev
28. 6. 2023
Small talk razkriva sramoto milijarderjev
100r.si: Koga bodo uničili avtomobili prihodnosti?
11. 6. 2023
Koga bodo uničili avtomobili prihodnosti?
100r.si: Se bližamo koncu evolucije?
19. 5. 2023
Se bližamo koncu evolucije?
100r.si: SEO in SEO, ki to ni
20. 4. 2023
SEO in SEO, ki to ni
100r.si: Nisem najpametnejši, najbolj neumen pa tudi ne
8. 4. 2023
Nisem najpametnejši, najbolj neumen pa tudi ne
100r.si: Ne se smejat ...
26. 3. 2023
Ne se smejat ...
100r.si: Od sociala do osebnega hita
11. 3. 2023
Od sociala do osebnega hita
100r.si: Tudi po njih bi lahko posneli film ...
3. 1. 2023
Tudi po njih bi lahko posneli film ...
100r.si: Dišeča pošta: kdaj, kako in zakaj?
31. 12. 2022
Dišeča pošta: kdaj, kako in zakaj?
100r.si: 3, 2, 1, štart!
20. 10. 2022
3, 2, 1, štart!
100r.si: Kako pametne so lahko računalniške kamere?
5. 10. 2022
Kako pametne so lahko računalniške kamere?
100r.si: Diverzifikacija in konsolidacija
22. 9. 2022
Diverzifikacija in konsolidacija
100r.si: Zakaj delavstvo ubija pamet?
16. 9. 2022
Zakaj delavstvo ubija pamet?
100r.si: Dobrodošle žive skodelice
6. 9. 2022
Dobrodošle žive skodelice
100r.si: Trgovalni robot 4: po pričakovanjih ...
5. 8. 2022
Trgovalni robot 4: po pričakovanjih ...
100r.si: Trgovalni robot 3: cel kripto v rdečem
25. 7. 2022
Trgovalni robot 3: cel kripto v rdečem
100r.si: Trgovalni robot - 2: START
25. 7. 2022
Trgovalni robot - 2: START
100r.si: Trgovalni robot - 1: kako se je začelo
23. 7. 2022
Trgovalni robot - 1: kako se je začelo
100r.si: Vlak, ki pelje do bogastva
29. 6. 2022
Vlak, ki pelje do bogastva
100r.si: Rose: natega ali prihodnost?
17. 6. 2022
Rose: natega ali prihodnost?
100r.si: Ljudje moramo prehiteti stroje preden stroji prehitijo nas
26. 5. 2022
Ljudje moramo prehiteti stroje preden stroji prehitijo nas
100r.si: Zakaj naslednji mesec ne bom šel na Bora Bora
23. 5. 2022
Zakaj naslednji mesec ne bom šel na Bora Bora
100r.si: RESNIČNA ZGODBA: Kako z všečki do milijonarja
19. 5. 2022
RESNIČNA ZGODBA: Kako z všečki do milijonarja
100r.si: Zakaj bi predsednike morali izbirati s šahom
11. 5. 2022
Zakaj bi predsednike morali izbirati s šahom
100r.si: Je že čas za ministrstvo za zdrave in za ministrstvo za medicino?
9. 5. 2022
Je že čas za ministrstvo za zdrave in za ministrstvo za medicino?
100r.si: Kaj je moj ... Kaj zdaj?
5. 5. 2022
Kaj je moj ... Kaj zdaj?
100r.si: Če bi me poklical Robert Golob ...
26. 4. 2022
Če bi me poklical Robert Golob ...
100r.si: Noro nori svet
23. 4. 2022
Noro nori svet
100r.si: A-Ni-Ar-a
16. 4. 2022
A-Ni-Ar-a
100r.si: Zakaj je Netflix v Švici 4x dražji, kot v Braziliji?
6. 4. 2022
Zakaj je Netflix v Švici 4x dražji, kot v Braziliji?
100r.si: Zakaj sem po tednu dni opustil rudarjenje
6. 4. 2022
Zakaj sem po tednu dni opustil rudarjenje
100r.si: 5 pravil, kako biti boljši v poslovnem svetu
6. 4. 2022
5 pravil, kako biti boljši v poslovnem svetu
100r.si: Kdo je Supercar Blondie?
3. 4. 2022
Kdo je Supercar Blondie?
100r.si: Starodavna modrost samurajev, ki velja še danes
23. 3. 2022
Starodavna modrost samurajev, ki velja še danes
100r.si: EU sankcije sebi
16. 3. 2022
EU sankcije sebi
100r.si: Pametne interaktivne majice
8. 3. 2022
Pametne interaktivne majice
100r.si: Zgodba o srečni srajci
5. 3. 2022
Zgodba o srečni srajci
100r.si: Kako to delajo bogati in uspešni in kaj se lahko naučimo od njih?
31. 1. 2022
Kako to delajo bogati in uspešni in kaj se lahko naučimo od njih?
100r.si: Evropa okužila svet s koronavirusom
18. 1. 2022
Evropa okužila svet s koronavirusom
100r.si: Kaj je bilo prej: kura ali jajce?
15. 12. 2021
Kaj je bilo prej: kura ali jajce?
100r.si: Vse najboljše CR.si
3. 11. 2021
Vse najboljše CR.si
100r.si: Googlova domišljavost
25. 10. 2021
Googlova domišljavost
100r.si: Čas je za kripto-drevesa!
25. 10. 2021
Čas je za kripto-drevesa!
100r.si: živel Dan brez Facebooka!
5. 10. 2021
živel Dan brez Facebooka!
100r.si: Prihaja čas "strokovnjakov"
8. 9. 2021
Prihaja čas "strokovnjakov"
100r.si: Komu mar za zafrknjeno evolucijo
15. 8. 2021
Komu mar za zafrknjeno evolucijo
100r.si: Roboti, nestrpno vas čakamo!
28. 7. 2021
Roboti, nestrpno vas čakamo!
100r.si: Ali startupi sploh delujejo?
8. 6. 2021
Ali startupi sploh delujejo?
100r.si: Smo zadnja generacija delavcev?
8. 6. 2021
Smo zadnja generacija delavcev?
100r.si: Pandemični megahit s prevaranti in morilci
13. 5. 2021
Pandemični megahit s prevaranti in morilci
100r.si: Hvalnica covid-19?
14. 4. 2021
Hvalnica covid-19?
100r.si: O kravah in internetu
17. 3. 2021
O kravah in internetu
100r.si: Skrivnosti interneta, ki jih mladi ne razumejo
25. 2. 2021
Skrivnosti interneta, ki jih mladi ne razumejo
100r.si: V imenu evrov, kartic in svetega cepiva
2. 2. 2021
V imenu evrov, kartic in svetega cepiva
100r.si: Veselo leto 2021
15. 1. 2021
Veselo leto 2021
100r.si: Zgodovinska e-seja, ki to nikdar ni bila
25. 11. 2020
Zgodovinska e-seja, ki to nikdar ni bila
100r.si: 25 kratkih o sebi
8. 9. 2020
25 kratkih o sebi
100r.si: Prenatrpani (otroški) možgani
29. 7. 2020
Prenatrpani (otroški) možgani
100r.si: Računalnik za vsakega šolarja
11. 6. 2020
Računalnik za vsakega šolarja
100r.si: Evropa dela nekaj narobe
21. 5. 2020
Evropa dela nekaj narobe
100r.si: Biti pionir ni ne lahko in ne lepo
6. 5. 2020
Biti pionir ni ne lahko in ne lepo
100r.si: Virus, ki nas bo rešil pred gospodarsko krizo
27. 2. 2020
Virus, ki nas bo rešil pred gospodarsko krizo
100r.si: Fake news: Kaj pa, če je vse res?
5. 2. 2020
Fake news: Kaj pa, če je vse res?
100r.si: Ko se umetna inteligenca odloči: "Dost vas mam!"
24. 12. 2019
Ko se umetna inteligenca odloči: "Dost vas mam!"
100r.si: Za vsak uspeh najdemo afero
6. 11. 2019
Za vsak uspeh najdemo afero
100r.si: Fake news in fake vse
3. 10. 2019
Fake news in fake vse
100r.si: V Sloveniji je živeti lepo, delati pa ne
3. 7. 2019
V Sloveniji je živeti lepo, delati pa ne
100r.si: Smo na pragu novega Talking Toma?
16. 5. 2019
Smo na pragu novega Talking Toma?
100r.si: Quo vadis homo futuris?*
17. 4. 2019
Quo vadis homo futuris?*
100r.si: Kdaj e-projekti zastarajo?
7. 3. 2019
Kdaj e-projekti zastarajo?
100r.si: Kdo so youtuberji?
7. 2. 2019
Kdo so youtuberji?
100r.si: Kdor ima pasivni prihodek, ne rabi plače
30. 12. 2018
Kdor ima pasivni prihodek, ne rabi plače
100r.si: Splača se biti prijazen
15. 11. 2018
Splača se biti prijazen
100r.si: Ključ je elektrika
23. 8. 2018
Ključ je elektrika
100r.si: Problem števcev
17. 10. 2017
Problem števcev
100r.si: Diktator, ki je želel postati genij
3. 12. 2015
Diktator, ki je želel postati genij
100r.si: Rešimo svet, znebimo se ljudi!
16. 2. 2014
Rešimo svet, znebimo se ljudi!
100r.si: Rešilna bilka
31. 12. 2013
Rešilna bilka
100r.si: Zakaj so računalniki pri nas vsak dan dražji?
28. 9. 2013
Zakaj so računalniki pri nas vsak dan dražji?
100r.si: Online tudi na dopustu
22. 5. 2013
Online tudi na dopustu
100r.si: Podoba po meri interneta
15. 5. 2013
Podoba po meri interneta
100r.si: življenje v statističnem loncu
28. 3. 2012
življenje v statističnem loncu
100r.si: Rešimo angleščino
28. 3. 2012
Rešimo angleščino
100r.si: Kakšen TV imamo
21. 9. 2011
Kakšen TV imamo
100r.si: Lik in delo Steva Jobsa
31. 8. 2011
Lik in delo Steva Jobsa
100r.si: Kdaj bo končno konec denarja?
11. 8. 2011
Kdaj bo končno konec denarja?
100r.si: Kdaj poceni hiše?
2. 8. 2011
Kdaj poceni hiše?
100r.si: Včasih smo mislili narobe
27. 7. 2011
Včasih smo mislili narobe
100r.si: Razširjena resničnost
20. 7. 2011
Razširjena resničnost
100r.si: Podjetniška olimpijada znanja 2011
20. 7. 2011
Podjetniška olimpijada znanja 2011
100r.si: Ljudje na meji?
13. 7. 2011
Ljudje na meji?
100r.si: Denar kot riž
6. 7. 2011
Denar kot riž
100r.si: Koza pajek za telefone
29. 6. 2011
Koza pajek za telefone
100r.si: Vsestranski mobilni telefoni
22. 6. 2011
Vsestranski mobilni telefoni
100r.si: Sevanje telefonov
15. 6. 2011
Sevanje telefonov
100r.si: Optimizem ob japonski katastrofi
19. 3. 2011
Optimizem ob japonski katastrofi
100r.si: Ko veliki odidejo
14. 3. 2011
Ko veliki odidejo
100r.si: Prispevki iz središča nasilja
2. 3. 2011
Prispevki iz središča nasilja
100r.si: Ah, ja, hibridi ...
26. 2. 2011
Ah, ja, hibridi ...
100r.si: Obsevani s pozornostjo
16. 2. 2011
Obsevani s pozornostjo
100r.si: Stari smo otopeli, mladi pa (še) ne
11. 2. 2011
Stari smo otopeli, mladi pa (še) ne
100r.si: Koliko zaupamo računalnikom?
9. 2. 2011
Koliko zaupamo računalnikom?
100r.si: Popularna znanost
2. 2. 2011
Popularna znanost
100r.si: Lučke povsod okrog nas
26. 1. 2011
Lučke povsod okrog nas
100r.si: Ljudje včeraj, danes in jutri
19. 1. 2011
Ljudje včeraj, danes in jutri
100r.si: Tehnologija za udobno življenje
12. 1. 2011
Tehnologija za udobno življenje
100r.si: Kaj bo, ko bodo letala super hitra?
24. 12. 2010
Kaj bo, ko bodo letala super hitra?
100r.si: Kako praznujejo kiberfani?
22. 12. 2010
Kako praznujejo kiberfani?
100r.si: Kdo se boji nizkih cen?
8. 12. 2010
Kdo se boji nizkih cen?
100r.si: Javno mnenje
1. 12. 2010
Javno mnenje
100r.si: Kako nor je ta svet
17. 11. 2010
Kako nor je ta svet
100r.si: Vzpon političnega marketinga
29. 4. 2009
Vzpon političnega marketinga
100r.si: Problem števcev
18. 10. 2007
Problem števcev
π