031 804 957      zvone.stor@gmail.com     
100r.si: logo
DOMOV
BLOG
REFERENCE
100r.si: V RAZMISLEK | Spomnite se leta 2147
V RAZMISLEK
Spomnite se leta 2147
17. 9. 2023
Nedavno sem naletel na razpravo dr. Davida Kippinga iz Univerze Columbia iz New Yorka, v njej pa opisuje srečanje človeka za 10-milijardkrat naprednejšo civilizacijo.

Kako začeti ... že "naslov" razprave se čudno sliši in tudi vse v tem zapisu je na meji resničnega, vendar pa je nekaj stvari, ki dajo misliti. Pravzaprav je največja vrednost tega prav razmislek o nas samih in o stvareh, ki jih imamo ves čas pred nosom, pa jih ne vidimo (spomnimo, da je A. Einstein do svojih zaključkov prišel veliko prej, kot jih je bilo sploh mogoče dokazati, torej z razmišljanjem). Dejstvo je, da ljudje bezljamo v pogubo, hkrati pa si kompliciramo življenje z nepomembnimi stvarmi. In tega ne vidimo.

Kako iz tega? Nas Nezemljani lahko rešijo ali so naša poguba?

Kipping se zadeve loteva po korakih. Naj se dotaknem nekaterih ...

Če bi se danes srečali z neskončno naprednejšo civilizacijo od naše, tega verjetno niti opazili be bi. To bi bilo tako, kot če bi se mi srečali z neandertalci s katerimi niti stika ne bi mogli navezati, oni pa ne bi imeli znanja, kako to srečanje zabeležili in širili naprej. Ker ne bi razumeli.

Takšna srečanja bi bila za vse nesmiselna.

Za nas bolj razumljivo bi bilo srečanje s civilizacijo, ki bi bila primerljivo naprednejša od naše (ni pomembno, ali enkrat ali dvakrat, pomembno bi bilo, da bi bila civilizacija prišlekov starejša od naše - pa ne več kot dve milijardi let, če vzamemo, da je človeštvo staro milijardo ... to je krepko čez palec). Bi se s takšnimi bitji lažje razumeli?

Ja in ne ...

Zakaj?

Najprej ... Ste se kdaj vprašali, kakšna je življenjska doba civilizacij? Še za milijardo let nismo prepričani, kaj šele za 2 milijardi? Nam se zdi, da bomo sami sebe uničili že čez nekaj let, 100 let je za nas že apokalipsa. Si predstavljate, da bi človeštvo živelo še milijon let (bi, če bi le planet tako dolgo vzdržal)?

V realnosti težko!

Druga stvar, ki bi nam morala dati misliti, je jezik komuniciranja. To, kar imamo danes, je popolna zmeda, ki nam zamegljuje pogled.

Za kaj gre ...

Prav naš prostor je tipičen primer popolne zmede. Če izhajamo iz stališča, da je Slovenščina bila že od nekdaj naš glavni jezik, smo pri drugem jeziku že veliko bolj zmedeni. Od osamosvojitve naprej stavimo na angleščino. Pred tem smo imeli srbohrvaščino. Pred tem je bila nemščina (ponekod italijanščina). Pred tem latinščina ...

Če bo šlo tako naprej, bomo čez 50 let govorili Kitajsko, ali pa jezik, ki sploh če ne obstaja ... Naivno je, če kdo razmišlja, da bodo Nezemljani uporabljajo jezik zgrajen po naših specifikacijah (pridevnki, glagoli, zaimki ... mimogrede: ali ste vedeli, da madžarščina nima osebnih zaimkov?).

Nezemljani zagotovo ne bodo govorili jezika, ki bi ga lahko razumeli. Mi že ne!

Primer: kdo nam je rekel, da moramo pisati v ravnih vrstah in, kdo pravi, da morajo biti vse črke enake oblike?! Zgodovina pravi, da so se te zakonitosti razvile med 19. in 15. stoletjem pred našim štetjem. Iz tistega časa so namreč pisanja v minojskem jeziku z eksponentno porazdelitvijo (pisanje v obliki spirale). Krivulje črk so se prilagajale vsebini!

Takrat so očitno razmišljali o drugačnih konceptih, česar danes ne poznamo (nam so že kitajske grabljice nerazumljive, pozabljamo pa, da se je milijarda in pol neukih Kitajcev to naučila v šoli enako, kot mi - če so lahko oni, zakaj ne bi še mi). Razlikujemo le med levo-desnim načinom pisanja, desno-levi pa se nam zdi čuden. Kaj več od tega pa ne premoremo ...

No, saj tudi vsi ne vozimo po desni, kajne, čeprav vemo, da je desna roka za večino močnejša in spretnejša ... Lahko bi vozili po desni in imeli tudi volan na desni ... Pa nimamo ... Iz tega vidimo kako nedorasel je naš svet. Gradimo družbo na dogovorjenih stvareh, ki jih vsilijo najmočnejši in največji, v vesolju pa ne veljajo nič! V vesolju ni nič levo in nič desno, nič gor in nič dol. S takim razmišljanjem samo izgubljamo stik z dejanskim svetom, kozmosom (vsaka podobnost s političnimi svetovi je zgolj naključna).

že pred časom so učenjaki ugotovili, da je najbolj univerzalen jezik v vesolju (velja tudi za napredne civilizacije) matematika.

Matematika se ne spreminja s starostjo civilizacije.

Je pa res, da se s časom spreminja njen zapis (samo poglejte bedast primer decimalne pike ali vejice - kaj je prav?).

Iz jezika lahko sklepamo zgolj o starosti civilizacije, ne pa tudi njene velikosti. Vsaj v vesolju velikost nič ne šteje ... Ali pač?

Čeprav se (uradno?) še nismo srečali z nobeno zunajzemeljsko civilizacijo, naš problem ni, da nas bodo Vesoljci napadli, zasužnjili in iztrebili, pač pa, ali jih bomo sploh opazili (spomnite se na neandertalce iz začetka tega razmišljanja). Preveč razviti bodo itak za nas ostali nevidni, nam enaki pa za sabo zagotovo ne bodo imeli divizije vesoljskih ladij, ki bi nas skriti za Luno zdaj-zdaj napadli.

Ne! Usoda Nezemljanov na Zemlji bi bila veliko bolj žalostna. Dejstvo, da jih je v iskanje prostora zase prisilil njihov lasten planet ... Podobno, kot se zdaj dogaja nam ... Izbira Zemlje bi moral biti kompliment za človeštvo.

Morda je je to, da nas nihče ne izbere, sporočilo, ki ga nočemo videti?

In še dilema, ki bi nas morala najbolj skrbeti: kaj, če pa bo civilizacija Nezemljanov mlajša od nas?

To bi bil očiten znak, da smo nekaj zavozili, kar ni nemogoče. že samo pogled na vesoljsko revolucijo, ki jo je prehitela digitalna revolucija, ali premoč radijskih valov pred laserji, kaže, da z naš razvoj ni usklajen s pravili kozmosa.

Vsem je jasno, da znamo opazovati vidno svetlobo (vsaj od leta 1608, ko je Hans Lippershey vložil zahtevo za patent za očala s povečevalnim steklom, kar so zavrnili, a je Galileo Galileo nekaj let kasneje podobno napravo prodal beneškim trgovcem, da so z njo opazovali sovražne ladje, sam pa se je še naprej posvečal opazovanju Saturnovih lun). Z novejšimi teleskopi vidimo tudi elektromagnetno valovanje (ne ravno vse, a pustimo ob strani natančnost). To je podobno, kot dilema med radijskimi valovi in laserji ... Te dileme v resnici ni, ker je oboje isto, oboje je elektromagnetno valovanje omejeno s hitrostjo svetlobe. Pa vendar imamo občutek, da z laserjem dosežemo več in vidimo globlje.

Vsem fizikom je jasno, da je slika na še tako naprednem teleskopu stara nekaj let, morda celo sto, tisoč let ... Morda civilizacije, ki jih bomo odkrili jutri, ne ostajajo več in so danes le še Noetove barke izgubljene na poti po vesolju. Na poti do nas? Da nas spametujejo, posvarijo pred usodo, ki je zajela njih ...

Dokler lahko.

Pred dnevi je Keplerjev teleskop, s katerim so do zdaj odkrili večino znanih eksoplanetov, odkril K2-18b, ki je od Zemlje oddaljen 124 svetlobnih let. V atmosferi so zaznali metan in ogljikov dioksid, ki naj bi nastal kot posledica izgorevanja v organskih bitjih (pri nas je za to kriv predvsem plankton v oceanih). A kaj, ko pa je slika, kot jo gledamo danes, stara več kot 124 let (kot bi gledali Zemljo leta 1899). A četudi bi bilo življenje na drugi strani teleskopa na las podobno našemu, imajo opazovanci še vsaj 100 let časa (tako napovedujemo Zemlji) in bi se šele takrat odpravili na pot po vesolju, bi bila to pot brez povratka. Pa še cilj bi dosegli čez 124 let (realno čez 240, ali morda celo 500 let) ...

Pa mislite, da bi šli na pot, ki bi ji grozila ocena "iz dežja pod kap"?!

Ko bodo prispeli do nas, se bo pisalo leto 2147 ... Ali pa 87 (če bo 2060 res konec sveta, kot bojda napoveduje Isaac Newton)?

No, iz tega lahko razumemo vemo, zakaj nihče ne pride do nas. Ali pa vsaj ne ostane ...

Zresnimo se!


PREBERITE ŠE
100r.si: Planet opic
9. 6. 2024
Planet opic
100r.si: Poslovil se je Jože Fric
8. 6. 2024
Poslovil se je Jože Fric
100r.si: O tihih in glasnih podjetjih
31. 5. 2024
O tihih in glasnih podjetjih
100r.si: Pogreb naročnin?
31. 5. 2024
Pogreb naročnin?
100r.si: Korak bliže k bankrotu Slovenije
24. 4. 2024
Korak bliže k bankrotu Slovenije
100r.si: Iskanje partnerja
24. 4. 2024
Iskanje partnerja
100r.si: Kako sem se zapletel z Ronaldom
27. 3. 2024
Kako sem se zapletel z Ronaldom
100r.si: Dobrodošli v deželi tehnoloških diskriminacij
15. 3. 2024
Dobrodošli v deželi tehnoloških diskriminacij
100r.si: Ne nasedajte!
8. 3. 2024
Ne nasedajte!
100r.si: Pozdrav hobotnicam!
28. 2. 2024
Pozdrav hobotnicam!
100r.si: Dve jabolki
28. 2. 2024
Dve jabolki
100r.si: Dobri časi
26. 2. 2024
Dobri časi
100r.si: Brezplačen živalski vrt
23. 2. 2024
Brezplačen živalski vrt
100r.si: Kaj je zlo?
13. 2. 2024
Kaj je zlo?
100r.si: Dva gozdarja
8. 2. 2024
Dva gozdarja
100r.si: Sestri
25. 12. 2023
Sestri
100r.si: Digi vzorniki 2023: zmagovalci, nominiranci in še malo naokoli
15. 12. 2023
Digi vzorniki 2023: zmagovalci, nominiranci in še malo naokoli
100r.si: Sovražniki, ki bodo "jutri" uničili človeštvo
9. 11. 2023
Sovražniki, ki bodo "jutri" uničili človeštvo
100r.si: Kakšen okus ima Bard?
4. 10. 2023
Kakšen okus ima Bard?
100r.si: Zakaj so slovenski mediji pokopali RSS
28. 9. 2023
Zakaj so slovenski mediji pokopali RSS
100r.si: Matemagija: tachtenbergov sistem
24. 9. 2023
Matemagija: tachtenbergov sistem
100r.si: Kdo se bori za človeško raso?
22. 9. 2023
Kdo se bori za človeško raso?
100r.si: Razočaran nad Intervjujem z Nezemljanom
21. 9. 2023
Razočaran nad Intervjujem z Nezemljanom
100r.si: Kdaj bomo Slovenci nehali graditi šole v ZDA?
21. 9. 2023
Kdaj bomo Slovenci nehali graditi šole v ZDA?
100r.si: Spomnite se leta 2147
17. 9. 2023
Spomnite se leta 2147
100r.si: Kura ali jajce?
22. 7. 2023
Kura ali jajce?
100r.si: Razmislek o Small talku, ki to ni - 2. del
5. 7. 2023
Razmislek o Small talku, ki to ni - 2. del
100r.si: Small talk razkriva sramoto milijarderjev
28. 6. 2023
Small talk razkriva sramoto milijarderjev
100r.si: Koga bodo uničili avtomobili prihodnosti?
11. 6. 2023
Koga bodo uničili avtomobili prihodnosti?
100r.si: Se bližamo koncu evolucije?
19. 5. 2023
Se bližamo koncu evolucije?
100r.si: SEO in SEO, ki to ni
20. 4. 2023
SEO in SEO, ki to ni
100r.si: Nisem najpametnejši, najbolj neumen pa tudi ne
8. 4. 2023
Nisem najpametnejši, najbolj neumen pa tudi ne
100r.si: Ne se smejat ...
26. 3. 2023
Ne se smejat ...
100r.si: Od sociala do osebnega hita
11. 3. 2023
Od sociala do osebnega hita
100r.si: Tudi po njih bi lahko posneli film ...
3. 1. 2023
Tudi po njih bi lahko posneli film ...
100r.si: Dišeča pošta: kdaj, kako in zakaj?
31. 12. 2022
Dišeča pošta: kdaj, kako in zakaj?
100r.si: 3, 2, 1, štart!
20. 10. 2022
3, 2, 1, štart!
100r.si: Kako pametne so lahko računalniške kamere?
5. 10. 2022
Kako pametne so lahko računalniške kamere?
100r.si: Diverzifikacija in konsolidacija
22. 9. 2022
Diverzifikacija in konsolidacija
100r.si: Zakaj delavstvo ubija pamet?
16. 9. 2022
Zakaj delavstvo ubija pamet?
100r.si: Dobrodošle žive skodelice
6. 9. 2022
Dobrodošle žive skodelice
100r.si: Trgovalni robot 4: po pričakovanjih ...
5. 8. 2022
Trgovalni robot 4: po pričakovanjih ...
100r.si: Trgovalni robot 3: cel kripto v rdečem
25. 7. 2022
Trgovalni robot 3: cel kripto v rdečem
100r.si: Trgovalni robot - 2: START
25. 7. 2022
Trgovalni robot - 2: START
100r.si: Trgovalni robot - 1: kako se je začelo
23. 7. 2022
Trgovalni robot - 1: kako se je začelo
100r.si: Vlak, ki pelje do bogastva
29. 6. 2022
Vlak, ki pelje do bogastva
100r.si: Rose: natega ali prihodnost?
17. 6. 2022
Rose: natega ali prihodnost?
100r.si: Ljudje moramo prehiteti stroje preden stroji prehitijo nas
26. 5. 2022
Ljudje moramo prehiteti stroje preden stroji prehitijo nas
100r.si: Zakaj naslednji mesec ne bom šel na Bora Bora
23. 5. 2022
Zakaj naslednji mesec ne bom šel na Bora Bora
100r.si: RESNIČNA ZGODBA: Kako z všečki do milijonarja
19. 5. 2022
RESNIČNA ZGODBA: Kako z všečki do milijonarja
100r.si: Zakaj bi predsednike morali izbirati s šahom
11. 5. 2022
Zakaj bi predsednike morali izbirati s šahom
100r.si: Je že čas za ministrstvo za zdrave in za ministrstvo za medicino?
9. 5. 2022
Je že čas za ministrstvo za zdrave in za ministrstvo za medicino?
100r.si: Kaj je moj ... Kaj zdaj?
5. 5. 2022
Kaj je moj ... Kaj zdaj?
100r.si: Če bi me poklical Robert Golob ...
26. 4. 2022
Če bi me poklical Robert Golob ...
100r.si: Noro nori svet
23. 4. 2022
Noro nori svet
100r.si: A-Ni-Ar-a
16. 4. 2022
A-Ni-Ar-a
100r.si: Zakaj je Netflix v Švici 4x dražji, kot v Braziliji?
6. 4. 2022
Zakaj je Netflix v Švici 4x dražji, kot v Braziliji?
100r.si: Zakaj sem po tednu dni opustil rudarjenje
6. 4. 2022
Zakaj sem po tednu dni opustil rudarjenje
100r.si: 5 pravil, kako biti boljši v poslovnem svetu
6. 4. 2022
5 pravil, kako biti boljši v poslovnem svetu
100r.si: Kdo je Supercar Blondie?
3. 4. 2022
Kdo je Supercar Blondie?
100r.si: Starodavna modrost samurajev, ki velja še danes
23. 3. 2022
Starodavna modrost samurajev, ki velja še danes
100r.si: EU sankcije sebi
16. 3. 2022
EU sankcije sebi
100r.si: Pametne interaktivne majice
8. 3. 2022
Pametne interaktivne majice
100r.si: Zgodba o srečni srajci
5. 3. 2022
Zgodba o srečni srajci
100r.si: Kako to delajo bogati in uspešni in kaj se lahko naučimo od njih?
31. 1. 2022
Kako to delajo bogati in uspešni in kaj se lahko naučimo od njih?
100r.si: Evropa okužila svet s koronavirusom
18. 1. 2022
Evropa okužila svet s koronavirusom
100r.si: Kaj je bilo prej: kura ali jajce?
15. 12. 2021
Kaj je bilo prej: kura ali jajce?
100r.si: Vse najboljše CR.si
3. 11. 2021
Vse najboljše CR.si
100r.si: Googlova domišljavost
25. 10. 2021
Googlova domišljavost
100r.si: Čas je za kripto-drevesa!
25. 10. 2021
Čas je za kripto-drevesa!
100r.si: živel Dan brez Facebooka!
5. 10. 2021
živel Dan brez Facebooka!
100r.si: Prihaja čas "strokovnjakov"
8. 9. 2021
Prihaja čas "strokovnjakov"
100r.si: Komu mar za zafrknjeno evolucijo
15. 8. 2021
Komu mar za zafrknjeno evolucijo
100r.si: Roboti, nestrpno vas čakamo!
28. 7. 2021
Roboti, nestrpno vas čakamo!
100r.si: Ali startupi sploh delujejo?
8. 6. 2021
Ali startupi sploh delujejo?
100r.si: Smo zadnja generacija delavcev?
8. 6. 2021
Smo zadnja generacija delavcev?
100r.si: Pandemični megahit s prevaranti in morilci
13. 5. 2021
Pandemični megahit s prevaranti in morilci
100r.si: Hvalnica covid-19?
14. 4. 2021
Hvalnica covid-19?
100r.si: O kravah in internetu
17. 3. 2021
O kravah in internetu
100r.si: Skrivnosti interneta, ki jih mladi ne razumejo
25. 2. 2021
Skrivnosti interneta, ki jih mladi ne razumejo
100r.si: V imenu evrov, kartic in svetega cepiva
2. 2. 2021
V imenu evrov, kartic in svetega cepiva
100r.si: Veselo leto 2021
15. 1. 2021
Veselo leto 2021
100r.si: Zgodovinska e-seja, ki to nikdar ni bila
25. 11. 2020
Zgodovinska e-seja, ki to nikdar ni bila
100r.si: 25 kratkih o sebi
8. 9. 2020
25 kratkih o sebi
100r.si: Prenatrpani (otroški) možgani
29. 7. 2020
Prenatrpani (otroški) možgani
100r.si: Računalnik za vsakega šolarja
11. 6. 2020
Računalnik za vsakega šolarja
100r.si: Evropa dela nekaj narobe
21. 5. 2020
Evropa dela nekaj narobe
100r.si: Biti pionir ni ne lahko in ne lepo
6. 5. 2020
Biti pionir ni ne lahko in ne lepo
100r.si: Virus, ki nas bo rešil pred gospodarsko krizo
27. 2. 2020
Virus, ki nas bo rešil pred gospodarsko krizo
100r.si: Fake news: Kaj pa, če je vse res?
5. 2. 2020
Fake news: Kaj pa, če je vse res?
100r.si: Ko se umetna inteligenca odloči: "Dost vas mam!"
24. 12. 2019
Ko se umetna inteligenca odloči: "Dost vas mam!"
100r.si: Za vsak uspeh najdemo afero
6. 11. 2019
Za vsak uspeh najdemo afero
100r.si: Fake news in fake vse
3. 10. 2019
Fake news in fake vse
100r.si: V Sloveniji je živeti lepo, delati pa ne
3. 7. 2019
V Sloveniji je živeti lepo, delati pa ne
100r.si: Smo na pragu novega Talking Toma?
16. 5. 2019
Smo na pragu novega Talking Toma?
100r.si: Quo vadis homo futuris?*
17. 4. 2019
Quo vadis homo futuris?*
100r.si: Kdaj e-projekti zastarajo?
7. 3. 2019
Kdaj e-projekti zastarajo?
100r.si: Kdo so youtuberji?
7. 2. 2019
Kdo so youtuberji?
100r.si: Kdor ima pasivni prihodek, ne rabi plače
30. 12. 2018
Kdor ima pasivni prihodek, ne rabi plače
100r.si: Splača se biti prijazen
15. 11. 2018
Splača se biti prijazen
100r.si: Ključ je elektrika
23. 8. 2018
Ključ je elektrika
100r.si: Problem števcev
17. 10. 2017
Problem števcev
100r.si: Diktator, ki je želel postati genij
3. 12. 2015
Diktator, ki je želel postati genij
100r.si: Rešimo svet, znebimo se ljudi!
16. 2. 2014
Rešimo svet, znebimo se ljudi!
100r.si: Rešilna bilka
31. 12. 2013
Rešilna bilka
100r.si: Zakaj so računalniki pri nas vsak dan dražji?
28. 9. 2013
Zakaj so računalniki pri nas vsak dan dražji?
100r.si: Online tudi na dopustu
22. 5. 2013
Online tudi na dopustu
100r.si: Podoba po meri interneta
15. 5. 2013
Podoba po meri interneta
100r.si: življenje v statističnem loncu
28. 3. 2012
življenje v statističnem loncu
100r.si: Rešimo angleščino
28. 3. 2012
Rešimo angleščino
100r.si: Kakšen TV imamo
21. 9. 2011
Kakšen TV imamo
100r.si: Lik in delo Steva Jobsa
31. 8. 2011
Lik in delo Steva Jobsa
100r.si: Kdaj bo končno konec denarja?
11. 8. 2011
Kdaj bo končno konec denarja?
100r.si: Kdaj poceni hiše?
2. 8. 2011
Kdaj poceni hiše?
100r.si: Včasih smo mislili narobe
27. 7. 2011
Včasih smo mislili narobe
100r.si: Razširjena resničnost
20. 7. 2011
Razširjena resničnost
100r.si: Podjetniška olimpijada znanja 2011
20. 7. 2011
Podjetniška olimpijada znanja 2011
100r.si: Ljudje na meji?
13. 7. 2011
Ljudje na meji?
100r.si: Denar kot riž
6. 7. 2011
Denar kot riž
100r.si: Koza pajek za telefone
29. 6. 2011
Koza pajek za telefone
100r.si: Vsestranski mobilni telefoni
22. 6. 2011
Vsestranski mobilni telefoni
100r.si: Sevanje telefonov
15. 6. 2011
Sevanje telefonov
100r.si: Optimizem ob japonski katastrofi
19. 3. 2011
Optimizem ob japonski katastrofi
100r.si: Ko veliki odidejo
14. 3. 2011
Ko veliki odidejo
100r.si: Prispevki iz središča nasilja
2. 3. 2011
Prispevki iz središča nasilja
100r.si: Ah, ja, hibridi ...
26. 2. 2011
Ah, ja, hibridi ...
100r.si: Obsevani s pozornostjo
16. 2. 2011
Obsevani s pozornostjo
100r.si: Stari smo otopeli, mladi pa (še) ne
11. 2. 2011
Stari smo otopeli, mladi pa (še) ne
100r.si: Koliko zaupamo računalnikom?
9. 2. 2011
Koliko zaupamo računalnikom?
100r.si: Popularna znanost
2. 2. 2011
Popularna znanost
100r.si: Lučke povsod okrog nas
26. 1. 2011
Lučke povsod okrog nas
100r.si: Ljudje včeraj, danes in jutri
19. 1. 2011
Ljudje včeraj, danes in jutri
100r.si: Tehnologija za udobno življenje
12. 1. 2011
Tehnologija za udobno življenje
100r.si: Kaj bo, ko bodo letala super hitra?
24. 12. 2010
Kaj bo, ko bodo letala super hitra?
100r.si: Kako praznujejo kiberfani?
22. 12. 2010
Kako praznujejo kiberfani?
100r.si: Kdo se boji nizkih cen?
8. 12. 2010
Kdo se boji nizkih cen?
100r.si: Javno mnenje
1. 12. 2010
Javno mnenje
100r.si: Kako nor je ta svet
17. 11. 2010
Kako nor je ta svet
100r.si: Vzpon političnega marketinga
29. 4. 2009
Vzpon političnega marketinga
100r.si: Problem števcev
18. 10. 2007
Problem števcev




π